Geen tijd te verspillen!

      No Comments on Geen tijd te verspillen!

We moeten met elkaar in gesprek, en wel nu! Zo begon – ongeveer dan hè – de ‘Dierendialoog 2019: stadsdier of natuurmens?!’ , georganiseerd door CenSAS. Het was de tweede dierendialoog die georganiseerd werd. Dit jaar was ik procesbegeleider bij de groep over muskusratten. In andere groepen werd er gesproken over ratten, over zeehonden, mollen, sportvissen, egels dassen, dieren en… Read more »

Loslopend wild in een treincoupé

      No Comments on Loslopend wild in een treincoupé

Wat was het een feestje in de rijtuigenloods tijdens het DierenBeschermingsfestival afgelopen vrijdag 8 november. Samen met nog zeker 650 andere mensen was daar van alles te doen: van workshops jongleren, nagels laten lakken, gekke foto’s met dierenkoppen maken tot het volgen van wat meer inhoudelijke workshops die je aan het denken ging zetten. Zo mocht ik zelf ook twee… Read more »

Met een – wild – dier op de foto

      No Comments on Met een – wild – dier op de foto

Of toch maar niet? Vandaag, op wereld dierendag, mag dit onderwerp ook even in de schijnwerpers staan. Want…wilde dieren zijn namelijk géén tamme dieren. En nog een stap verder, wilde dieren zijn ook geen mensen. Al zijn er zeker de nodige overeenkomsten te vinden, net zoals verschillen. Wilde dieren moet je niet als mensen behandelen en benaderen. Zo is het… Read more »

Een jaar geleden…/A year ago…

      No Comments on Een jaar geleden…/A year ago…

For English see below.. Een jaar geleden… Op 21 september 2018 stond ik in de aula mijn proefschrift “Rethinking Wildlife Management: Living With Wild Animals” te verdedigen. Wat een bijzondere ervaring om dat te doen: vol adrenaline, vol spanning of ik de vragen wel zou snappen, laat staan een antwoord te geven waar de opponenten tevreden mee zouden zijn. En… Read more »

Jacht maken op wild en likes

      No Comments on Jacht maken op wild en likes

De film ALFA van Imke Renee Slump en Iris Wijngaarde kwam als winnaar uit de bus tijdens het CampusDoc Internationaal Filmfestival (juni 2019). Een documentaire over het leven van een jonge jager, Koen. De ruim 20 durende documentaire is mooi vormgegeven met mooie beelden. Bij het kijken van de film moest ik terugdenken aan de film ‘Het Hut Syndicaat (of:… Read more »

Alle duiven op …

      No Comments on Alle duiven op …

…de dam station Tilburg mogen niet zitten waar ze willen zitten! Dus geen sjalalalie en sjalalala voor de Tilburgse station-duiven. Althans, niet voor die duiven die houden van een goed overzicht. Laatst stuurde de NS mij via station Tilburg vanwege werkzaamheden en vervolgens miste ik op dat station mijn aansluiting door een traag rijdende trein. Toen moest ik 30 minuten… Read more »

“Geen tijd! Val me niet lastig!”

      No Comments on “Geen tijd! Val me niet lastig!”

Dat waren woorden van Prinses Irene tijdens de Victor Westhoff lezing afgelopen 29 mei. Ze vertelde dit in het kader van haar lezing hoe we het Antropoceen kunnen keren. In ieder geval niet door de natuur de rug toe te keren, maar ons ermee te verbinden. Toverwoord Voor haar was ‘verbinding’ dan ook het toverwoord: verbinden met elkaar, verbinden met… Read more »

Trans-species: wat is dat nu weer?

      No Comments on Trans-species: wat is dat nu weer?

Trans-species is vooral een woord dat zich slecht laat vertalen in het Nederlands. Hoe vertaal je dat op een fijne manier in het Nederlands?  Trans-species zou letterlijk vertaald kunnen worden als ‘over soorten heen’. Maar dat klinkt niet lekker en zegt ook heel weinig. ‘Tussen soorten onderling’, dat komt wel in de richting. Nu mist alleen nog een ‘holistisch’ stukje. Dat… Read more »

Wild animals on YouTube

      No Comments on Wild animals on YouTube

Monday I was in the famous ‘Greenroom’ of Wageningen University. No, the greenroom is not outside, relaxed, in the forest. Or, in a green park. No the ‘Greenroom’ is located in the basement of one of the WUR-buildings. And in that basement they make the clips for all online courses, within and outside WUR, such as the MOOC’s. And one… Read more »