Ronde tafel kerstkransjes gesprek

      No Comments on Ronde tafel kerstkransjes gesprek

Op donderdagavond 13 december mocht ik, samen met 6 anderen ’s avonds deelnemen aan een groepsgesprek van Geldersch Landschap en Kasteelen. Waarom? Omdat de oproep was, indien je als Gelderlander van natuur houdt, of van landgoederen, of van kastelen, cultuur, historie en wellicht graag sport in de natuur, je van harte uitgenodigd was om deel te nemen aan een groepsgesprek. Tja, of ik van natuur hou….is niet echt een vraag, dus ik heb me aangemeld en ik was erbij, tijdens het vierde groepsgesprek van die dag. En, rondom een tafel vol met kerstkransjes.

Het was zeer zeker een goed verzorgde avond op de sfeerverhogende locatie ‘Huis Zypendaal’ in Arnhem. En wat deden we dan zoal behalve koffie/thee drinken en kerstkransjes eten?

Gelderlander?

Allereerst werd ons de vraag gesteld hoe we over Gelderland dachten of wat onze binding was met Gelderland; hoe je het zou omschrijven, en wat je vooral aan Gelderland aantrekt. Een hele leuke open vraag en al gauw bleek dat van de 7 aanwezigen een aantal oorspronkelijk uit verschillende uithoeken van het land kwamen of hadden gewoond; van het Zeeuwse (ik dus), naar Noord-Holland, Friesland en Maastricht. Het leuke was dat we het gedurende de hele avond vooral ook niet eens met elkaar mochten zijn. Dat gaf diverse verschillende inzichten. Juist ook de woordkeuze die een ieder gebruikt in zijn/haar omschrijving over wat we van Gelderland vinden (van mentaliteit tot natuur).

Beeldvorming

Een niet onbekende en belangrijke term in ook ondernemend Nederland is; wat voor beeld heeft de ‘buitenwacht’ van ons. In dit geval van het Geldersch Landschap en Kasteelen (afgekort GLK). Al gauw werd ook de slang GLK genoemd, omdat het anders echt een tongbreker wordt…..Omdat er zowel donateurs als niet-donateurs aanwezig waren leverde deze beeldvorming een verfrissend beeld op. Zaken zoals ‘zichtbaarheid’ en ‘social media’ en ‘organisatie’ kwamen langs. Niet alleen bij dit onderwerp, maar ook later in een bredere discussie over de hoofdthema’s ‘communicatie’, ‘beheer’, ‘maatschappelijke rol’, en ‘donateurs’. Bij de maatschappelijke rol werd aan ons de vraag gesteld of GLK zich in moest zetten op biodiversiteit en duurzaamheid (als hoofdthema’s). We waren het er wel over eens dat dat niet de niche is van GLK. Ik moest me toch ergens wel inhouden na de inspirerende praatjes op de groenconferentie in Nijmegen (zie eerder artikel) om te beginnen over ‘gierzwaluwkasten bij renovaties’. Zeker niet onbelangrijk, maar eerder een site-business wanneer een renovatie ter sprake komt.

Aangenomen als directeur

Zo, morgen zouden we allemaal directeur worden van GLK. Dat zou wat zijn met zo’n diverse groep als die avond….. Wat zouden we dan als eerste op de agenda zetten? Ook daar kwam een heel rijtje uit (daarom zou het echt een rommeltje worden met ons op een gedeelde directeursstoel). Het cultureel erfgoed en het verbinden van natuur met cultuur kwamen naar voren als typische kenmerken van GLK, volgens onze groep. En dat is ook waar ze goed in zijn. En daarbij een kanttekening daar vooral een verdieping in te maken, dat erfgoed en cultuur historische juist te versterken. Maar wellicht ook wat spannender te maken, zoals meer dingen ‘doen’, juist voor jongeren. En zelf ben ik een grote voorstander van de natuurspeeltuinen….Het kan best een prima combinatie zijn: hup kids, eerst naar het kasteel met een leuke – spannende – rondleiding en erna uitwaaien en energie lossen bij de aangrenzende natuurspeeltuin en paps en mams rustig een kop koffie/thee drinken. Ok, die laatste 5 woorden kunnen soms een uitdaging zijn, maar de rest zou mij in ieder geval erg aanspreken.

En tenslotte: ik kwam als niet-donateur en ging wel als donateur. Een leuke verrassing van GLK als attentie voor het meedenken met GLK.

En…nog even terugkomend op de slang van GLK: Gezellige, Liefdevolle Kerstdagen!