Woordendisco

      No Comments on Woordendisco

Woorden die ronddansen in je hoofd, woorden die dansend op papier van plek verschuiven, en woorden die op het computerscherm verschijnen, verdwijnen of verplaatsen.

Ik hou van – soms wat aparte – woordassociaties. Op dit moment ben ik mijn onderzoek aan het opschrijven en dat is een behoorlijke woordendisco. Niet alleen in mijn hoofd, maar ook op papier. Ok, geen papier, maar dat witte vel in Word. En dat witte vel wordt steeds voller met woorden. Mijn hoofd steeds leger. Of nee, toch niet, want staat het er wel zoals ik het bedoel? Wat staat er eigenlijk? Wil ik het wel zo zeggen? Of nee, is dat niet teveel herhaling van eerder? Is dat wel het juiste woord of kan ik dat beter vervangen door een ander woord? En he, die ene zin moet juist omgekeerd staan, want dan komt de nadruk op wat ik wil zeggen veel beter uit.

Een woordendisco dus.

Het opschrijven van onderzoek is vooral een spel met woorden.

Soms gaat het heeeeel hard met dat tikken van woorden. En soms wat langzamer. En soms is het echt keiharde hardcore muziek in mijn hoofd waarbij alle zinnen en woorden en logica door elkaar ‘dansen’, zodat ik al die gedachtegangen weer even tot rust moet manen en een wat langzamer nummer op moet gaan zetten.

Naar buiten dan!

Of, gewoon totaal wat anders gaan doen, zodat er weer een fris hoofd voor dat scherm vol met woorden zit.

Maar die eerste stap naar buiten, dat valt soms niet mee. Vaak is er die gedachte ‘nee, ik ben er bijna, nog eeeeeeven doorgaan’. En juist dan is het de kunst echt naar buiten te gaan, of in ieder geval van je werkplek weg te gaan. Wat mij dan wel helpt – omdat ik natuurlijk denk dat ik straks die gedachte weer kwijt ben – is om eerst die gedachte, hoe wazig dan ook op te schrijven, zodat ik die ook echt even kan achterlaten. En weet je, wanneer het een briljante gedachte is, dan blijft die heus wel hangen. Briljante gedachtegangen vergeet je niet. En bleef die gedachtekronkel niet hangen? Dan was het waarschijnlijk toch een minder briljante gedachte dan je dacht…

Heb jij ook wel eens last van zo’n woordendisco in je hoofd en wat doe je dan?