Susan

Die beer aan het werk, dat ben ik.

Van jongs af aan ben ik al gefascineerd door beren. Ze zijn ook letterlijk en figuurlijk op mijn pad gekomen, zowel privé als in mijn werk (zie mijn PhD-onderzoek).

Doelbewuste beer

Susan

Beren zijn doelbewust, net als ik. Ik geloof dat als je iets heel graag wilt er praktische oplossingen voor te vinden zijn. Misschien niet precies wat je in eerste instantie dacht. Of het gaat niet zo snel als je wilde. Maar rechtsom, of linksom is er altijd een weg. En soms, moet je toch even de weg vragen…

Zelf ben ik na jaren in de beleidswereld gewerkt te hebben, teruggegaan naar de universiteit om een promotietraject te starten. Maar dit was niet ‘even’ geregeld; solliciteren, nieuwe netwerken opbouwen en ondanks veel ‘nee’s’ toch blijven geloven dat het een keer gaat lukken. Eerlijk is eerlijk, dit traject en deze carrière switch is niet zonder figuurlijke beren op de weg verlopen. Onderweg heb ik geleerd om je niet te laten afschrikken door al die verschillende beren. En precies dat is wat ik anderen mee wil geven, en vooral praktische adviezen te geven welke stappen je wel kunt zetten.

Mijn insteek is niet met alle winden mee te waaien, niet overdonderd te raken over hoe het ‘allemaal moet’, maar dichtbij jezelf te blijven.

Samenleven met wilde dieren

En die overtuiging dat iets mogelijk moet kunnen zijn, heb ik ook met betrekking tot het kunnen samenleven met wilde dieren. Ik zeg niet ‘dat is makkelijk’. Welnee. Maar wel dat het mogelijk is zolang mensen open staan om elkaars ideeën over wilde dieren en wildbeheer te leren begrijpen. Daarover heb ik een heel boek geschreven ‘Rethinking Wildlife Management: Living With Wild Animals‘. En de komende tijd ga ik daarover nog regelmatig vertellen tijdens diverse lezingen.

Tot slot, over beren en je weg vinden, als mams van vier, is geen dag hetzelfde. Creatieve en praktische oplossingen verzinnen is mijn tweede natuur.