Susan

Die beer aan het werk, dat ben ik.

Stug volhardend om de verhalen hoe je wèl kunt samenleven met wilde dieren de wereld in te blijven slingeren. Of het nu beren zijn of ratten, er zijn altijd meerdere wegen naar Hamelen (of nee, Rome…). Samenleven met wilde dieren is zeker mogelijk. Maar ik ben ook praktisch en realistisch. Want eenvoudig zal dit niet zijn. Het vergt anders te denken. En het zal onwennig zijn. Maar wanneer je wel de ambitie hebt om het voor elkaar te krijgen, komt er wel een vorm waarin je die ambitie stap voor stap kunt realiseren. Dat is waar ik in geloof.

Doelbewuste beer

Susan

Beren zijn doelbewust, net als ik. Ik geloof dat als je iets heel graag wilt er praktische oplossingen voor te vinden zijn. Misschien zit je alleen nog met je handen in het haar: “Hoe dan?” “En kan ik dat ook?” Dan helpen verhalen en ervaringen van anderen. Daar krijg je inspiratie van om toe te passen op je eigen situatie. En dat is precies wat ikzelf ook gedaan heb.

Zelf ben ik na jaren in de beleidswereld gewerkt te hebben, teruggegaan naar de universiteit om een promotietraject te starten. Maar dit was niet ‘even’ geregeld; solliciteren, nieuwe netwerken opbouwen en ondanks veel ‘nee’s’ toch blijven geloven dat het een keer gaat lukken. Eerlijk is eerlijk, dit traject en deze carrière switch is niet zonder figuurlijke beren op de weg verlopen. Onderweg heb ik geleerd om je niet te laten afschrikken door al die verschillende beren. Maar leer je die beren kennen, dan kun je stappen maken om met ze om te gaan.

Practice what you preach

In mijn boek ‘Rethinking Wildlife Management: Living With Wild Animals‘ heb ik het hele idee van samenleven met wilde dieren kritisch bekeken. Daaruit komen een aantal suggesties hoe je wel een vorm kunt vinden om met wilde dieren samen te leven. Eén van die suggesties is om juist verhalen te verzamelen en die te vertellen. En dat is waar ikzelf ook aan bijdraag: ‘Practice what you preach’. Ik verzamel deze verhalen, help mee met het tot stand brengen van een internationaal platform om deze verhalen uit de praktijk te verzamelen en ik geef lezingen. En, bij al die verhalen hoort ook de nodige humor!

Tot slot, over beren en je weg vinden, als mams van vier, is geen dag hetzelfde. Creatieve en praktische oplossingen verzinnen en omdenken met wilde dieren is mijn tweede natuur.

“Ik ken Susan als enorm vriendelijk, empathisch en consciëntieus – zowel privé als zakelijk. Susan werkt met volle aandacht en nauwgezet en kan erg goed meedenken over een grote variatie aan onderwerpen.”

Dr. ir. Hanneke J. Nijland

Independent Researcher at Hanneke J. Nijland Research & Consultancy)